ابزار چشم سوزن برای تامل بر گفتگو

 
چشم سوزن ابزاری برای تامل در مورد گفتگوهای انجام شده است. در بسیاری از موارد، به دلایل مختلفی چیزی که می‌گوییم با چیزی که منظورمان است یا چیزی که به آن فکر می‌کنیم متفاوت است. از بین بردن این تفاوت نیاز به تمرین دارد. چشم سوزن بستر مناسبی برای چنین تمرینی فراهم می‌کند.
  • بعد از انجام گفتگو، زمانی را برای تامل در مورد آن گفتگو اختصاص دهید. این گفتگو ممکن است با همسر و فرزندتان، در محل کارتان یا در هر موقعیت دیگری بوده باشد.
  • یک برگه کاغذ بردارید و با یک خط عمودی آن برگه را به دو قسمت تقسیم کنید.
  • در سمت راست برگه حرف‌هایی که در گفتگو مطرح کرده‌اید را به صورت جمله به جمله بنویسید؛ هر جمله در یک سطر.
  • بعد از تکمیل سمت راست برگه، در سمت چپ برگه مقابل هر جمله، احساسی که در آن زمان داشتید یا چیزی که در آن زمان به آن فکر می‌کردید اما مطرح نکرده‌اید را بنویسید.
  • بعد از تکمیل ستون سمت چپ، به این دو سوال پاسخ دهید: چرا مطالب ستون سمت چپ را مطرح نکردید؟ اگر این مطالب را مطرح می‌کردید چه اتفاقی می‌افتاد؟
  • وسط برگه بین ستون سمت چپ و ستون سمت راست یک بیضی بزرگ عمودی رسم کنید. این بیضی می‌تواند مانند سوراخ یک سوزن باشد که از آن می‌توانید به دنیای اطرافتان به شیوه جدیدی نگاه کنید.
  • به جملات جایگزینی فکر کنید که ضمن حفظ احترام و حس خوب برای خودتان، و حفظ احترام و حس خوب برای طرف گفتگویتان، بتواند احساسات و منظوری که در آن زمان داشته‌اید را منتقل کند. این جملات را درون بیضی بنویسید و آنها را با صدای بلند بخوانید.
چشم سوزن

ناتوانی آموخته شده

«ناتوانی آموخته شده» ناشی از شکست‌های گذشته است. وقتی حس کنیم در زمینه‌ای نمی‌توانیم موفق شویم، دیگر تلاش نمی‌کنیم و همیشه شکست خورده باقی می‌مانیم.

ادامه مطلب »

کافه گفتگو

کافه گفتگو یکی از ابزارهای موثر برای یادگیری جمعی و ایجاد ذهنیت مشترک در مورد مساله‌هایی است که گروهی از افراد با آنها مواجه هستند

ادامه مطلب »

نمودار وابستگی

نمودار وابستگی یکی از ابزارهای بارش فکری است که برای شناخت مساله توسط گروهی از افراد مرتبط با مساله استفاده می‌شود. برای دعوت از افراد،

ادامه مطلب »

نقشه‌های نرخ و حالت

نقشه‌های نرخ و حالت ابزار دقیقی برای مدل کردن سیستم‌ها بر پایه «تفکر عملیاتی» هستند. تفکر عملیاتی بر «چگونگی‌ها» تمرکز دارد و به دنبال این

ادامه مطلب »

حضور

«حضور» (Presence) یعنی نسبت به شرایطی که در آن قرار داریم و نسبت به افکار، احساسات و اقدام‌های خودمان و دیگران تامل و آگاهی داشته باشیم.

ادامه مطلب »

تامل

«تامل» (Reflection) یعنی سرعت تصمیم‌گیری و اقدام‌هایمان را کم کنیم تا بتوانیم بفهمیم چگونه تصمیم‌ می‌گیریم و چگونه اقدام‌ می‌کنیم.

ادامه مطلب »

اشتراک گذاری

Share on telegram
Telegram
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
فیل مولوی

دوره آموزشی آنلاین

آشنایی با «تفکر سیستمی»

مدرس: محمدعلی اسماعیل زاده اصل